Animatie aantrekkingskracht

Animatie heeft een aantrekking op mij vooral omdat er zoiets kan zijn als independent animation. Het mooie aan animatie vind ik dat je met beperkte middelen een maximaal resultaat kunt bereiken. En dat je met inventiviteit de grote studios kunt aftroeven. Door na te denken over de techniek en nieuwe mogelijke technieken kun je nieuwe effecten verzinnen. Je wordt hiertoe gedwongen omdat het te tijdrovend is om alles plaatje voor plaatje te animeren. De techniek dwingt je tot inventiviteit (er is niet zoiets als independent schilderkunst, behalve graffiti). De simpelheid in combinatie met complexiteit is interessant. Door lagen te combineren en recyclen ontstaat er iets complex terwijl je de methode simpel kunt houden. Direct op de filmstrip schilderen is een simpele methode met complex resultaat.
Daarbij leent animatie zich goed voor automatisering zodat de computer interessant is als hulpmiddel. Ook dat je het werkproces kunt tonen is interessant. Animatie kun je er krakkemikkig laten uitzien en ze kunnen daarmee verbeteren. De techniek kan worden gewijzigd tijdens het maakproces, en ieder eindproduct kan weer als beginproduct ingevoerd worden. Het leukste aan independent is de vrijheid voor absurditeit. dus aftroeven in verbeelding.

Animatieprincipes
Animatie op de computer kost soms meer tijd dan met de hand. Animatie op de computer moet vooral gericht zijn op het genereren van beelden door de computer. Het moet gericht zijn op procedures die de computer kan uitvoeren. Tijdrovend werk voor de animator moet voorkomen worden. De computer is goed in Tweening, layering en vooral berekeningen (zoals calculationfilter in afterfx).