Schilderij als omgeving

yellowgreyforces
Ik wil een onderzoek doen naar de manier waarop een schildering de ruimte in kan nemen. Ik wil een ruimte naar een schilderij transformeren. Mijn schilderijen worden steeds groter sinds ik werk met rollen canvas die ik aan de muur vastniet en direct hierop schilder. Doordat ik de schaal vergroot, krijg ik ook een andere verhouding tot de schilderingen, de schilderingen worden complexer. Doordat ik in verschillende delen van de schildering totaal tegenovergesteld materiaalonderzoek kan doen, die toch verbonden worden in het schilderij.
Ik wil onderzoeken hoe schilderingen in één ruimte die één installatie vormen relaties met elkaar aangaan. Ik wil daarnaast spelen met de verhouding van de beschouwer met het werk, wat wordt de relatie van de kijker met mijn schilderij als de hele omgeving er door ingenomen wordt? Hierdoor kan schilderen net zoals sculptuur de ruimte innemen, een interessant tussengebied dat ik wil ontdekken.
Een eerdere ervaring met werken in de ruimte was toen ik een theaterdecor ontworpen heb voor een voorstelling in het OT-theater. In plaats van een traditioneel decor heb ik een installatie ontworpen voor op toneel die op zichzelf kon staan. De installatie kon ook gezien worden als een speler waarmee de acteurs zich moesten verhouden, die hen hinderden maar die ze ook konden gebruiken. Deze ervaring wil ik combineren met mijn interesse voor schilderen. De losse schilderingen zijn als acteurs die verbonden worden in een totaalinstallatie.
Als ik een expositieruimte kan gebruiken als werkruimte om de installatie in te ontwikkelen dan kan ik inspelen op de eigenschappen van deze ruimte. Ik kan ook direct reageren op de ruimtelijke verhoudingen van de schilderingen, de afstand tussen de schilderingen, in welke hoek ze t.o.v. elkaar staan enz. Hierdoor voegt het iets toe en is het anders dan schilderijen die ik op een atelier maak en die later samen worden gevoegd in een expositie.