[:en]Geo earth[:nl]Geo aardtonen[:]

[:en]

[:nl]

Verf, pigmenten, kleur en picturale ruimte zijn uitgangspunten van mijn werk.

Doordat ik met zelfgemaakte acrylverf ging schilderen en ook met olieverf werd materiaal en kleur interessant voor mij. Ik maak mijn acrylverf door pigmenten te mengen met binder. De pigmenten zijn meestal aardepigmenten. Doordat ik voor bruinige aarde pigmenten kies krijgt mijn werk meer zwaarte en aanwezigheid zoals te zien is in mijn reeks Materialpaint. Daarnaast maak ik grove verf die niet zo glad is als de verf van fabrikanten.

Bruin

Bruin herinnert mij aan mijn jeugd in een voormalige boerderij waar mijn vader zijn werkplaats had. Het herinnert aan de roestkleuren en het verweerd hout van de zolder. Bruine aardkleuren doen mij denken aan erosie: prachtig geërodeerde landschappen zoals rotsen en woestijnen. De geologie van een plek laat de geschiedenis van de aarde zien in de grond. Miljoenen jaren ballen zich samen in het grondmateriaal. Aardepigmenten zijn onmiskenbaar met landschappen verbonden. Zij brengen daardoor een stuk van de wereld in mijn schilderij. Het is voor mij daarbij interessant om te weten waar een pigment van gemaakt is en waar het vandaan komt.

Ik wil in mijn schilderijen de verschillende soorten verf en pigment onderzoeken. Ik wil ook onderzoeken hoe het een aanwezigheid krijgt. De zwaarte van aardkleuren op een groot doek maakt het aanwezig.

Schilderen met plamuurmes

Door de samenstelling van de verf en de manier waarop het met een plamuurmes is opgebracht ontstaan verflagen met een rijke textuur. Door de kwaliteiten van de verf en pigmenten te gebruiken groeit het schilderij vanzelf. Ik wil dat de schildering hierbij een vanzelfsprekende aanwezigheid krijgt. Ik wil graag in het maakproces opgaan en in contact staan met de materialen.

Contact met de dingen

Mijn werk gaat over materialen en in contact komen met de dingen. Dit is contact dat ontstaat door aandacht wat veel tijd kost. Het gaat over de toevallige schoonheid van het materiaal dat soms ontstaat in efemere effecten. Het gaat over de manier waarop ik naar het materiaal kijk en ermee omga. Het gaat vooral om onderzoekend zijn en het materiaal uitproberen. [:]