[:en]Hand or feet[:nl]Handen en voeten[:]

[:en]

[:nl]

Handen en voeten schilderen

Ik heb verschillende schilderijen van voeten en handen gemaakt. Ik ben er mee begonnen omdat ik het als vorm interessant vind. Daarnaast zijn handen en voeten complex genoeg om interessant te blijven. Ik ben er ook bij terechtgekomen door mijn fascinatie voor huid(skleur) in verf. De handen en voeten schilderijen zijn ook de schilderijen waarin ik steeds vaardiger ben geworden met olieverf. Olieverf heeft grote kracht als het gebruikt wordt voor huid en maakt het beeld plastischer. Het mooie van olieverf is dat de kleur hetzelfde blijft als het opdroogt en je meer kleurnuances kunt maken. Daarbij heb ik impasto gewerkt, wat een heel expressief effect geeft dat bij mijn werkwijze past. Omdat het mij de kans geeft om te improviseren met verf op de plekken waar 2 kleuren in elkaar overlopen. Wat ik ook interessant vind is dat voeten en handen los van een lichaam een symbolische betekenis krijgen en een surreële sfeer oproepen. Daarnaast benadrukken, of plaatsen handen en voeten de beschouwer in een bepaalde positie ten opzichte van het schilderij, als of het zijn eigen hand is.

In het schilderij met voeten met rode cirkels heb ik de kracht van pastelkleuren ontdekt en van gedempte kleuren in het algemeen. Ze werken krachtiger en suggestiever dan pure kleuren. Ze hebben meer dieptewerking en mystiek. En als je gedempte kleuren naast elkaar gebruikt in een schilderij dan lijken de vormen in elkaar over te lopen zodat het een ambigu beeld oplevert. Daarbij vind ik het spannend om deze gedempte kleuren te contrasteren met felle plastic kleuruitspattingen.
Het schilderen naar de waarneming was voor mij ook een oefening om meer betrokken te werken en mijn vaardigheden te vergroten. Ik wilde mijn ambachtelijke vaardigheden in het schilderen uitbreiden. Wat ook belangrijk is, is dat de interessante beelden die het schilderen naar de waarneming al geeft als sterke basis ook meer ruimte geeft voor improvisatie in bijvoorbeeld kleur. Daarnaast is het werken naar waarneming verrassender, omdat als je alleen abstract werkt ik de neiging heb dezelfde soort vormen en kleuren te herhalen. Terwijl schilderen naar waarneming mij dwingt dit niet te doen.
Het is in ieder geval zo complex dat het mij niet snel kan gaan vervelen. En het is lekker dichtbij, fundamenteel, lichamelijk.
Voeten schilderen betekent voor mij concentreren aandachtig zijn, echt in het werk zitten. Het is aan mijn vaardigheden werken. Het is leren zien. Het is kleur leren mengen. Het betekent plezier en flow omdat ik een duidelijk doel heb en een complexe  uitdaging.
Zij betekenen iets in lichamelijkheid, aanraken, en vooral hier en nu. Je lichaam en bewustzijn van je lichaam is hier en nu. En je vaardigheden die gebaseerd zijn op je handen zijn hier en nu. Het is sensatie en directheid die betekenis overstijgt en zich bevindt in de zin(nelijkheid).[:]