[:en]Lyrical abstract[:nl]Schilderijen lyrische abstractie[:]

[:en]

[:nl]

Picturale ruimte

De essentie van mijn kunst is het contrapunt. Het is de actie en reactie tussen lagen en delen van een schilderij. Het loopt met open armen je tegemoet. De schilderijen openen zich, er opent zich een wereld. De schilderijen laten een proces zien. Maar het is niet alleen een proces, het is ook ruimte, de picturale ruimte die zich creëert. Het is een ruimte in beweging of een ruimte die op het punt staat in beweging te komen (zoals bij Mondriaan), het is een situatie zwanger van beweging. De vormen in het schilderij suggereren te schuiven of lijken te gaan schuiven.

Schilderij bepaalt

Schilderen is voor mij dat je start met schilderen met bepaalde ruwe ideeën maar dat het schilderij uiteindelijk je ergens naar toe leidt. Op een bepaald moment bepaalt het schilderij wat er geschilderd zal worden.

Schuiven

De essentie van schilderijen in het algemeen is dat zij verschuiven, dat het niet een beeld is maar een beeld wordt. Het is niet makkelijk, het verandert, je weet niet waar je naar kijkt. Het schuiven van het schilderij, het is geen beeld dat je helemaal kunt vatten. Het blijft dynamisch. Een schilderij daagt je kijk en verbeeldingsvermogen uit.

Het is niet interessant voor mij om het schilderij van te voren te bepalen omdat dat geen verrassing oplevert.

Schilderijen gaan ook over materiaal de verf en mijn reactie op het materiaal. Maar niet materiaal dat materiaal blijft, maar ruimte wordt.[:]