Statement

In mijn schilderijen onderzoek ik verf en pigmenten. Ik ben gefascineerd door natuurlijke aardepigmenten en hoe deze een oer, landschapsfeer kunnen oproepen. Doordat ik zelf verf ben gaan maken door pigmenten met binder te combineren ben ik de verf meer als materiaal gaan zien. De schoonheid en de directheid van het materiaal wil ik naar voren brengen. Ik wil daarbij een ruimte met de pigmentverf oproepen. Doordat ik aardepigmenten gebruik sluiten zij dichter aan bij een echt landschap. De tegenstellingen van pigment die uit klei zijn gemaakt en uit het echte landschap komen en de suggestie van een ruimte op een 2d vlak interesseert mij. Aarde verven zijn rauw en moeilijk definieerbaar omdat de kleuren buiten het kleurenspectrum vallen.
Net als aarde kleuren vallen grijzen buiten het kleurenspectrum. Deze efimere kleuren fascineren mij ook. Grijzen meng ik zelf uit pure kleuren en nooit met zwart en wit omdat ik zo een levendig grijs krijg. Ik onderzoek grijzen door verschillende mengingen van grijzen te maken en daarin bijvoorbeeld groengrijzen of roodgrijzen te krijgen en deze in elkaar te smeren. De grijzen suggereren net zoals aardekleuren een natuurlijke omgeving. Alleen de grijzen lijken vloeiender of mistig.
Mijn favoriet schildergereedschap is de plamuurmes. Hiermee kan ik verf ruw opbrengen, en door de druk te varieren ontstaat er een levendige structuur in de verf, hierbij kun je nog steeds de onderliggende verflaag zien. Daarnaast kan met een plamuurmes verf ook van het doek geschraapt worden zodat onderste lagen zichtbaar worden en kan ik ermee krassen en spatten. Ik wil graag een levendige textuur scheppen en transparantie. Door te schrapen worden verschillende geverfde delen in elkaar overgesmeerd wat een levendig beeld oplevert.
Het mooie van het plamuur mes is dat je delen van het schilderij dicht kunt smeren zodat er een verfmuur overblijft die mysterieus afdekt wat er achterlicht en ondoordringbaar maakt. Het plamuurmes kan het schilderij ook openschrapen zodat er de suggestie van eindeloze diepte onstaat met doorkijkjes.