[:en]Stil life painting stages[:nl]Compost stilleven[:]

[:en]

[:nl]Tijdens het schilderen probeer je te ont-moeten. Maar dat wil niet zeggen dat je leeg begint. Ik heb een basis nodig, startregels. Wat voor mij werkt is om te starten met iets dat ik zie zoals een stilleven. Het liefst schilder ik iets dat eigenlijk te complex of veelomvattend is om te schilderen. Zoals de rommelige samenstelling van een bakje compost. Dat is nodig voor flow. Flow heeft 2 uitgangspunten. (1) er moet een uitdaging zijn, daarom schilder ik iets dat eigenlijk te complex is, of bijna te complex om te schilderen. (2) er moeten duidelijke criteria zijn. Daarom vind ik het fijn om iets na te schilderen omdat het moet raken aan het gene dat je ziet. Een willekeurig schilder improvisatie werkt bij mij niet.

Schilderen is eigenlijk Poezie. Daarom zou schilderkritiek ook iets van poezie moeten zijn. En misschien zijn de schildersuitgangspunten te vergelijken met de leer van de poezie.

Het stilleven schilder ik op verschillende manieren. Eerst met veel water, dun zodat je de ondertekening nog ziet. Dan met pure en dunne verf zodat de kleuren intenser zijn. Ik gebruik een bruin palet dat een goudachtige gloed geeft aan het schilderij. Ik gebruik paarsige en roodachtige bruinen zodat je binnen bruin ook een kleurschakering krijgt. Als laatst schilder ik weer dikker en meng en voeg ook wit toe. Misschien is het schilderij iets te klein met details waar ik groter beter mee uit de voeten kan. Misschien ga ik het volgende werk breder opzetten waarbij ik de vormen wat meer in elkaar over smeer in plaats van omheen schilderen.

[:]